Uge 5- Anatomi



Hej

I denne uge har der været meget fokus på anatomi. Derfor har jeg fokus på anatomien i min aktivitet, som er skemalægning af min uge.
Jeg kommer særligt til at have fokus på leddenes funktion, men har valgt at tage et bestemt led ud, nemlig mit håndled.

Mit håndled er særligt meget i brug, da hele min aktivitet foregår på min computer. Håndleddet (Corpus på latin) har ledtypen æggeled, også kaldt ellipsoidled.
Æggeleddet har 2 akser og 2 frihedsgrader, det vil sige at den kan bevæge sig i 4 forskellig retninger- til højre/venstre og op/ned. De to akser hedder den transversielle akse, hvor bevægelsen går op og ned (flexion/extention) og den sagitale akse, hvor bevægelsen er højre og venstre (abduktion-ud fra kroppen/adduktion- ind mod kroppen).

Ellers går det stadig rigtig godt med min planlægning. Jeg har ofte planlagt flere uger frem nu. Så man kan i den grad sige, at jeg har fået mere struktur i hverdagen, men også mere tid til mine venner, som var målet med hele denne aktivitet.

- Therese
 



Hali halløj og goddag derude!



Untitled.pngI´m back…og er klar med endnu et blogindlæg - denne gang vil jeg have fokus på de anatomiske krav i min aktivitet, nemlig planlægning og struktur af min hverdag. Vi har nu for første gang haft anatomi - en del af det faktisk - det har været utrolig spændende at lærer en masse nyt, men også lidt svært.. Vi har nu efter lidt læring fået til opgave at koble anatomien sammen med vores aktivitet, hvor vi herunder skulle vælge en bestemt sekvens inden for vores aktivitet. Sekvensen som jeg har valgt er det “at lave mit skema på min computer”. Når dette udføres bruger jeg mine hænder meget, herunder håndleddet også kaldet carpus. Håndleddet hører under ledtypen æggeled(ellipsoidled), hvilket vil sige at leddet har 2 akser og 2 frihedsgrader. Dette betyder at der er 4 forskellige bevægelser inden for håndleddet. Den første akse som der er tale om er den transverselle akse hvor der sker to bevægelser, flexion(dorsal) og extension(palmar) - op og ned. Den anden akse er den sagitale akse. Her sker der også to bevægelser, abduktion og adduktion, højre og venstre eller ind mod kroppen og væk fra kroppen.


Hvis vi ellers skal snakke om min aktivitet så går det faktisk helt fantastisk. Jeg får lavet et skema til hver evig eneste uge, får overblik over det hele og har egentlig fået meget mere tid til de forskellige opgaver, aftaler osv. Der sker dog mange spontane ting, men det skal der også være plads til… der findes vel en løsning!


See ya..


Hej venner! 

Den dårlige samvittighed tog over, så her kommer et blogindlæg.

Det går godt med min aktivitet. Det er blevet en god vane for mig at få lavet min madplan hver 2. søndag. Jeg er blevet god til at få handlet tilpas meget ind - så de store indkøb laver jeg hver 2. uge, også handler jeg mælk og andet korttidsholdbart 1 gang hver uge. 

Ind til nu har jeg delt køkken med den familie jeg bor hos, så det har holdt mig lidt tilbage i forhold til min madlavning. Jeg glæder mig til at komme til at lave mad et sted som er mit eget og hvor jeg har mine egne køkkenredskaber.

Nå, men denne gang skal det handle om anatomi. Jeg har valgt at beskrive håndledet og dets funktion i forhold til min madlavning. Rent ergoterapeutisk bruger jeg mit håndled til meget i min madlavning. For eksempel hvis jeg skal røre en fars, smitte en gulerod eller vende et stykke kylling på panden.

Anatomisk bruger jeg mit håndled (carpus)i form af flextion og extention når jeg for eksempel snitter grønsager, og abduktion og adduktion når for eksempel dækker bord. Carpus hører under ledtypen ellipsoidledet (æggledet). Et ellipsoidledet har 2 akser og 2 frihedsgrader, hvilket betyder at håndledet har 4 bevægelser. Her er der tale om en transversel- og en sagital akse. Over den transverselle akse sker der 2 bevægelser, nemlig flexion (dorsal) og extention (palmar). Over den sagitale akse sker der også 2 bevægelser, nemlig abduktion og adduktion.

Nu er der bare tilbage at håbe at jeg har forstået anatomien rigtigt - hvis ikke, så har jeg stadig nogle uger til at arbejde på det inden prøven!


- Michala 






2 kommentarer:

  1. I har alle valgt at have fokus på de bevægelser, der sker i håndleddet både ved tastaturarbejde og ved køkkenarbejde. På næste semester skal vi dykke mere ned i håndens kompleksitet - og hvilket fantastisk "redskab", det er for os! Jeg har følgende kommentarer til det, som I har beskrevet:
    Vi kan inddele håndens skelet i tre hovedområder:
    1. Carpus = håndroden.
    2. Metacarpus = mellemhånden.
    3. Digiti manus = fingrene.
    Selve håndleddet hedder noget andet end Carpus. Vi kan inddele håndleddet i følgende afsnit:
    Art. Radiocarpalis
    Art. Mediocarpalis
    Art. Carpometacaples.
    I har alle beskrevet håndleddets proximale led, som hedder. Art. Radiocarpalis og har fine beskrivelser af, hvad ellipsoidleddet kan.
    Fleksion i håndleddet hedder også palmarfleksion.
    Ekstension i håndleddet hedder også dorsalfleksion.
    Jeg vil ikke oversætte bevægelserne fleksion, ekstension og abduktion/adduktion med de danske ord op/ned + højre/venstre, som I anvender - overvej om det overhovedet er en fordel at oversætte dem - og overvej om andre danske ord er mere passende...
    Mange hilsner fra Helle

    SvarSlet
  2. ...og ros til jer, for de fine billeder dels af ellipsoidleddet og dels af håndleddets bevægelser!

    SvarSlet